Buffet ?

Ramadhan buffet? the price gets higher each year. This year, no more good buffet @ good price. U can have a look @ the list of price here or here. Average price is RM75++ per person.We (hubby & me) used to be the regular eaters for buffet @ hotel or restaurant before. But last year we went only once. And this year will be twice (tu pun sbb i’ll follow hubby). I feel bad to spent hundreds for buffet anymore.

As my father is now ahli surau, i got to know that each day the surau will spend RM500 for buka puasa, moreh, and daily activity (bubur lambuk and so on..) And my father said, in Buloh Kasap the surau only spent RM50 for that (yet, 1 org punya buffet price pun tak cukup kat KL, lagi kena RM++) Let’s say i’m going to the buffet this year as usual with my whole family (9 adults & 4 kids), we normally spent around rm500+ for all of us. haiya….wasting kan. should spend that amount of money to sedekah to masjid. boleh sembelih kambing lagi.

So, this year i’m no more ramadhan buffet eaters, but Hi-tea and non-ramadhan buffet is still my world. hehe… This year i’m thinking of just some makan2 pot-luck at home with my friends. Serupa macam buffet jugak kan, when we have to  taste @ variety of food. And at the same time, home cook & also param. This is the time to test my cooking skill kan. hahaha…so, lets support pot-luck buffet ramadhan and say no to ridiculous pricey ramadhan buffet!

9 Comments

  1. janesach said,

    September 3, 2008 at 4:18 am

    aku tak pernah ngabiskan duit ke buffet ramadhan.
    selalunya org yg belanja.
    tiap2 tahun hotel2 akan jemput aku gi buffet dorang.
    petang ni, aku berbuka di Paya Serai, PJ Hilton.
    Amacam??? hehehehhe

  2. September 3, 2008 at 5:41 am

    alamak baru ingat nak belanja laki aku bday dia nanti. Carik kat alamanda je lar. Tahun lepas dapat lagi bawah 50rm sorang. Semlaam kat TV, pulut panggang pun 1.50rm satu..aku nak pegi usha PaRam kat sini karang

  3. mum2two said,

    September 3, 2008 at 5:53 am

    janesach : makan free..aku pon takkan tolak. hahaha…Paya Serai! damn delicious tp kena gesel2 bont*t la sbb sempit..hehehe

    Mona : aha…the coast alamanda selalu ada buffet. kalau tak try la angrek kuring ke bumbu bali kat puchong ke. Or ko nak gak johnnys? hehehe

  4. September 3, 2008 at 6:50 am

    aku baru sudah makan johnny’s la ahad lepas

  5. Molina said,

    September 3, 2008 at 6:51 am

    ikea buffet pun ok.murah je rm15.90 per pax kalau tak salah. tp queue panjang masyaAllah. ok la in term of varieties sbb bkn boleh sumbat semua jenis pun kalau macam2 sgt kan..

  6. mum2two said,

    September 4, 2008 at 12:50 am

    moli : ya kan. ikea buffet. i missed that last year. org duk comment good for the price & serving. mmg tak akan boleh masuk byk mana pun, bukak puasa kan…nak jamu mata je..;)

  7. janesach said,

    September 4, 2008 at 1:26 am

    shida,

    smlm very relaxing kat Paya Serai. tak ramai org. belum musim serbu rasanya. according to my friend yg keja situ (yg open table for us), start esok baru fully book and they have to tambah kerusi meja. hahahahaa…..

    so… pukul 930 baru aku meninggalkan paya serai itu!!!!

    and HUMANGAI……. semua.. diulang, SEMUA sedap!!!

  8. stories2tell said,

    September 4, 2008 at 4:25 am

    puasa ke 2 kitaorg pegi buffet kt quality hotel, shah alam since ada kat that area time tu…price wise ok laa, around rm50/person..food wise ok laaa, tp takde la byk sgt…org pon tak ramai, maybe sbb baru posa ke2…izzi tobat dah taknak bukak posa kat ikea..last year we went, ramai gilerrrrrrr org…sungguh tak larat!

  9. mum2two said,

    September 4, 2008 at 4:53 am

    janesach : kau memang!

    ira s : that bad ke ramainye org.heheh..tak pegi la jugak jawabnye lg2 dgn hubby & budak2. kalau geng2 berani mati je takpe..hehe shah alam is too far from here la. but i’ll be going to Palm Garden IOI next 2 weeks. see la how.bebaloi atau tidak. itu je yg dekatnye pun.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: